Tvarohové pagáče se zelím
- 300 g hladké mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g másla
- ½ lžičky soli
- 250 g kysaného zelí
- 1 žloutek
- kmín
Mouku promícháme s kypřicím práškem a solí a smícháme s tvarohem (pokud je tvaroh hrudkovitý, protřeme ho sítem), změklým máslem a vymačkaným pokrájeným kysaným zelím, vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny odležet v lednici. Těsto rozválíme na výšku 1 cm, vykrajujeme kolečka, potíráme rozšlehaným žloutkem s trochou soli, sypeme kmínem. Pečeme při vyšší teplotě 180−190 °C dozlatova. Pagáče vydrží dlouho vláčné, dají se i rozpéct a skvěle chutnají samotné k vínu i pivu či jako příloha.