Těstoviny s řapíkatým celerem
- 250 g těstovin
- 150 g tvrdého sýra (gouda. eidam, ...)
- 100 g plísňového sýra
- čerstvá pažitku
- hladkolistá petržel
- 200 g řapíkatého celeru
- stroužek česneku
- 250 g zakysané smetany
- máslo na vymazání zapékací misky
- sůl
- pepř
Ve slané vodě uvařte v jednom hrnci těstoviny a ve druhém řapíkatý celer pokrájený na menší kusy. Celer vařte jen pár minut, aby nebyl úplně měkký, ale už z něj šla odstranit pevná vlákna. Do misky nastrouhejte tvrdý sýr, nadrobte plísňový, nakrájejte pažitku a petrželku, přidejte zakysanou smetanu a okořeňte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Pak přidejte pokrájený a vláken zbavený řapíkatý celer.
Uvařené těstoviny slejte, a než trochu prochladnou, vymažte zapékací misku máslem a rozehřejte troubu asi na 150 stupňů. Směs ze sýrů, koření a smetany promíchejte s těstovinami a vše nasypte do zapékací mísy. Pečte při 150 stupních asi dvacet minut.