Penne se smetanou a chřestem
- 1 svazek čerstvého mladého chřestu (cca 300 – 400 g)
- 400 g sušených těstovin penne
- 25 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 ml suchého bílého vína
- 90 – 115 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 30 ml směsi nakrájených čerstvých bylinek jako např. bazalka, petržel, kerblík, majoránka a oregáno
- sůl
- mletý černý pepř
Odkrojíme a odstraníme dřevnaté konce chřestu. Chřest šikmo nakrájíme na kousky tvarem i délkou připomínající těstoviny penne. Spaříme kousky chřestu ve vroucí osolené vodě 2 min., špičky pouze 1 min.. Poté chřest ihned slijeme, opláchneme studenou vodou a dáme stranou. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve středně velké hluboké pánvi smícháme máslo a smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a uvedeme do varu. Vaříme několik minut při mírné teplotě až omáčka zhoustne. Pak přidáme chřest, víno a asi polovinu nastrouhaného parmazánu. Ochutnáme a dochutíme, ohříváme při mírné teplotě. Hotové těstoviny slijeme a přeložíme do předehřáté mísy. Zalijme je omáčkou, posypeme čerstvými bylinkami a důkladně promícháme. Ihned podáváme, posypané zbývajícím parmazánem.