Květáková polévka s cizrnou
- 1 květák
- 6 stroužků česneku
- plechovku cizrny
- olivový olej
- lžičku římského kmínu
- lžičku uzené papriky
- sůl
- pepř
- 1 l kvalitního vývaru nebo vody
- 1 cibuli
- 4 plátky anglické slaniny (lze vynechat)
Květák rozeberte na růžičky, z česneku odřízněte konce, ale neloupejte je, a spolu se scezenou cizrnou květák i česnek smíchejte se 3 lžícemi oleje, římským kmínem, paprikou a solí. Pečte na velkém plechu asi půl hodiny při 200 °C dozlatova, během pečení jednou promíchejte.
Mezitím, co se květák peče, si na troše oleje opečte pokrájenou cibuli, zalejte trochou vývaru a vařte, než je zelenina hotová. Po upečení vyloupněte česneky, půl hrnku květákové směsi si schovejte na ozdobu a zbytek rozmixujte spolu se zbylým vývarem. Přidejte k cibuli, opepřete a podávejte posypané odloženým květákem a cizrnou smíchanou s opraženou a nadrobenou slaninou (to jde nejlépe nasucho v troubě nebo na pánvi).