Kuře Vindaloo
Marináda
- 300 g kuřecího masa
- 1 lžíce tandoori masala
Masala pasta
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kardamonu
- 2 lžičky zázvoru
Směs
- 1 dl mléka
- 10 ks kešu oříšků
- 15 ks rozinek
Zbytek
- 5 ks chilli papriček
- 6 stroužků česneku
- 2 rajčata
- 3 cibule
- 1 lžička koriandru
- 1 dl oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
Kuřecí prsa pokrájená na 3 cm kostky necháme 30 minut marinovat v soli a směsi Tandoori.
Chilli papričky nasucho opražíme a rozdrtíme. Smícháme koření, přidáme maličko vody, vznikne nám tzv. směs Masala. Veškeré koření je v mleté či drcené formě.
Rozinky a kešu, které si necháme předem na pár hodin namočené v trošce mléka, rozmixujeme na kaši a dáme stranou.
Cibuli pokrájíme na jemné plátky, rajčata na kostičky. Ve woku rozehřejeme olej. Cibulku osmahneme dohněda, přidáme česnek, zázvor a minutku posmažíme. Nyní přidáme masala pastu a též asi půl minutky koření restujeme.
Přidáme rajčata a po 2 min. přidáme marinované kuře. Necháme kuře pěkně obalit v masale. Přidáme půl šálku vody, sůl dle chuti a vaříme přikryté na mírném ohni dokud není kuře měkké. Přidáme kešu-rozinkovou pastu, stáhneme z ohně a přidáme nasekaný koriandr.
Pro zvýraznění chuti je vhodné přidat trochu vinného octa (asi 1/2 lžíce) či stejné množství citronové šťávy.
Konzumovat lze hned po uvaření, avšak lepší zážitek je z pokrmu den uleželého. Jako příloha se hodí rýže nebo indické placky.
Ještě takový tip. Moc dobré je dát spolu s masem asi 5 brambor střední velikosti překrojených podélně a pokrájených na asi 4-5 mm plátky. Je ale třeba dát více vody, aby se brambory dobře provařily. Konzistence jídla by měla bý hustší, takže přebytečnou vodu je dobré nechat posléze vyvařit.