Křehký koláč s citrónovou náplní
Na koláč o průměru 28 cm (24 cm) potřebujeme:
- 200 g (170 g) másla
- 250 g (215 g) hladké mouky
- lžíci cukru moučka
- sůl
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 2 (1) žloutky
- 2–3 chemicky neošetřené citrony
- 100 g borůvek nebo jiného bobulového ovoce
Troubu předehřejte na 180 stupňů, máslo vypracujte s moukou, cukrem a špetkou soli na hladké těsto, které natlačte do koláčové formy (šikovné jsou ty s vyjímatelným dnem), dno několikrát propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut předpéct.
Mezitím zašlehejte žloutky, kůru z jednoho citronu a šťávu dle chuti (se 3 citrony je koláč příjemně kyselý) do kondenzovaného mléka a opatrně vmíchejte borůvky. Směs nalejte na předpečený korpus a ještě asi 20 minut dopečte, až náplň zpevní a okraje zezlátnou.