Dýňovo-cuketová polévka

Cuketu umyj, oloupej zelenou slupku, rozkroj a semínka vydlabej, nakrájej na kostičky. Dýni umyj, rozkroj, vydlabej semínka a nakrájej na kostičky i se slupkou (u Hokkaidó je slupka brzy měkká). Cibuli nakrájej nadrobno, zpěň na oleji, přidej kostky cukety a dýně, zalij trošku vodou, posol a podus do měkka (cca 20 minut). Lze dusit zároveň s kořením - co dům dá, co chutná....

Až je obsah měkký, tak rozmixovat tyčovým mixérem, pokud nemáš, tak klidně na talíři rozmačkat vidličkou.

Moc dobrá je polívka, když se před koncem varu vmíchá zakysaná smetana. Posypej petrželkou a je to. Já ještě dochucuju umeoctem (nebo vinným nebo jablečným octem). Nebo třeba nastrouhat kousek muškátového oříšku. Dobré je taky na talíři ozdobit politím dýňového oleje. Příprava je jednoduchá a rychlá a je to moc dobré.

V případě málo surovin lze přidat brambor nebo mrkev.


KategorieRecepty

DynovoCuketovaPolevka (last edited 2014-08-14 13:53:43 by Tina)